piektdiena, 2013. gada 11. oktobris

"Labietis" un tā alus

Labāk 1 x redzēt, nekā 100 x dzirdēt. Informācija par to, ka Latvijā būs jauna alusdarītava līdz manīm nonāca nejauši šī gada sākumā, bet tā kā biju apsolījis tālāk šo informāciju neizplatīt, tad man nācās klusēt līdz pat brīdim kad tika izveidots @Alus_Labietis twitter konts, un "Labietis" nesāka pats publiski nest vēstījumu par "labāko alu šai pus ekvatoram" . Kas tad ir "Labietis" !? "Labietis" ir alus darbnīca, vieta kur brūvē alu un pie viena turpat uz vietas šo alu var nopirkt gan līdznešanai, gan baudīšanai uz vietas. Alus darbnīcas "Labietis" īpašnieki un aldari ir mani domubiedri, agrākie mājbrūvētāji - Reinis un Edgars. Viss ir ļoti vienkārši, bet kā mēs zinām, viss ģeniālais ir vienkāršs. Edgars ar Reni mājbrūvēšanā izmantojamo alus pagatavošanas metodi, rīkus un sistēmu ir vienkārši 10kārtojuši, legalizējuši lai varētu produkciju realizēt un ar savu hobiju kaut kad, cerams tuvākajā nākotnē, sākt pelnīt naudu. Protams neviens neredz un nezin cik sviedru un nervu viņiem ir prasījis lai izietu visus birokrātijas gaiteņus, lai atrisinātu citas nebūšanas kas saistītas ar šādas vietas izveidi, da i nianses kuras likās viņiem abiem zināmas līdz sīkumiem, iesākumā radīja grūtības. Bet tam visam ir tikts pāri un pamazām, lēnām "viņi" sāk ieskrieties.
Interjers. Neko neteikšu, ja gribat ejiet paši apskatiet, bet vai nu Reinim ir zelta galva, vai nu viņam ir labs dizainers, konsultants vai kas cits! Konceptam pielāgots dizains, kas robežojas starp minimālismu un graciozitāti. Nu ko vien ir vērta griestu lampa un lielais galds.  Un tas viss blakus stikla starpsienai, caur kuru reiz pa reizei var vērot alus tapšanas procesu.
Alus. Viss alus kas pieejams "Labietī" ir eils. Alus kas raudzēts ar virsraugiem, un tieši tāpēc šī vieta un alus ir unikāli! Neviena, uzsveru NEVIENA alusdarītava Latvijā, izņemot "Labieti", neražo eilus. "Labietis" ir vienīgā alusdarītava kas piedāvā savus eilus, kuri turklāt mainās regulāri. Šobrīd no krāna ir dabūjami 8 ali.
Esmu noprovējis viņus visus, un uz šo brīdi par labākajiem atzīstu "3 indiāņus", "Ķēniņmeitu" un "Soho švītiņu", lai gan turpat uz papēžiem šiem trim min "Mežs", un arī pirmā "VIVA" bija laba. Te man atkāpei jāatgādina, ka tomēr katram alum ir savs dzērājs, un tev var nepatikt tas kas patika man. Citam patīk tāds, citam savādāks.  Iesaku iegriezties "Labietī" un pamēģinātu viņus visus. Jā, lai pamēģinātu kā garšo kāds no šiem aliem nav pat jāmaksā. "Labietī" paprasot bārmenim kā garšo šis, vai tis alus, bārmenis tev piedāvās 70 ml. glāzīti ar paraugu.
Nekāds "kaķis maisā" nav jāpērk,  nekādas mocīšanās ar glāzes iztukšošanu ja nebūsi izvēlējies uz aklo pareizo, "svešo" alu, kā tas bieži gadās ar jaunumiem alus tirgū, nekādu aizvainojošu piezīmju vai skatienu ja neapmierināts dosies prom, neizvēlējies nevienu no šiem aliem. Katram alum ir savs dzērājs.
Cenas. Cenas ir dažādas, no 0,95 Ls par 0,3 l. glāzi, līdz pat 6,9 Ls par 2 l. pudeli līdzņemšanai. Labs alus nav, un nevar būt lēts!
 Viss alus ir sadalīts pa krāsām, lētākie un vienkāršākie ali ir apzīmēti ar gaišākas krāsas etiķeti, sarežģītāk pagatavojamie un izejvielu ziņā dārgākie ali ir ar tumšākām etiķetēm, līdz pat melnai. 
Kas vēl būtu jāzin dodoties uz "Labieti" !? Nu pirmkārt, ka nekā ēdama tur nav, izņemot bezmaksas graudu iesals, kurš tiek piedāvāts garšošanai, un viena veida vītināta gaļiņa, ko piekost klāt alum. Bet nesatraucaties, "Labietis" atrodas aiz sienas tādai vietai kā Fontaine Delisnack , un ļoti daudzi apmeklētāji ierodas alu dzert ar šīs iestādes produkciju. "Labietī" nav pieejami arī nekādi bezalkoholiskie dzērieni, izņemot ūdeni no krāna, bet domāju, ka tiem kas dibinātu iemeslu dēļ nedrīkst lietot alu, netiks liegta iespēja lietot līdzpaņemtos bezalkoholiskos dzērienus. 
Neceriet "Labietī" ieraudzīt TV. Sporta un kultūras pārraides jābauda ārpus "Labieša" telpām. Mūzika "Labietī" atkarīga no bārmeņa gaumes, bet nekādus Super FM cienīgus gabalus jūs nedzirdēsiet. Man "Labietis" drīzāk asociētos ar tādu mūziku ko spēlē "Iļgi", līdz plkst. 24:00 , un "Skyforger", pēc 24:00 (katram ir sava alus un mūzikas gaume :) )
Un jā, kur tad tāds "Labietis" atrodas? Rīgā! A. Briāna ielā 9a. Atrodoties tagadējā "Alojas kvartālā" sameklējiet trepes uz klubu "Piens" . Nostājoties ar skatu pret šīm trepēm, vērsiet skatienu pa kreisi, un ieraudzīsiet mazus vārtiņus. Dodoties iekšā pa šiem vārtiņiem, un pie velotreka griežoties pa labi, jūs pēc 20 metriem nonāksiet pie ieejas "Labietī" ! Lai labi garšo!
P.S. Ja jums paveiksies, tad aiz letes varbūt sastapsiet arī mani, bet tas jau ir ekskluzīvs gadījums ;)

Visi rakstā publicētie attēli lejupielādēti no vietnes facebook.com "Labietis" lapas:
https://www.facebook.com/AlusDarbnicaLabietis?fref=ts


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru