svētdiena, 2013. gada 19. maijs

Putu kaujas!

Gan jau ka daudziem būs nācies redzēt reklāmu  Dižais Gambrinus un Lāčplēša Ekstra alum. Reklāmās jau vienmēr viss ir ļoti skaisti, bet vai patiesi!? Nesen lasīju informāciju, ka kādai kiosku ķēdei, kas tirgo ātrās uzkodas, tika piemērots sods, par to, ka reklāmas plakātos redzamā uzkoda neatbilda tai ko tirgoja realitātē. Un kā ir ar alu? Vai pareizāk sakot ar to, ko ataino reklāmās. Gambrinus reklāma man iekrita acīs ar reklāmā attēloto sižetu laikā no 0:57 - 0:59 , bet Lāčplēsis ir gājis vēl tālāk... viņi ir likuši pat uzsvaru uz to, ka putas šim alum ir tādas, ka pietiks citiem ar! O.K. Pārbaudīsim. 


Piemājas "piparbodē" neatradis kefīru aukstajai zupai, nopirku Aldara Dižais Gambrinus (0.67 Ls) un Lāčplēša Ekstra (0.49 Ls).   Pārdevēja man nodievojās, ka abos ledusskapjos ir vienāda temperatūra. Pārdevēja man laba, vienmēr pasaka kuru desu var pirkt un kuru labāk nevajag, tāpēc arī šoreiz es viņai uzticos. Mājās abus eksemplārus uz 10 minūtēm atstāju virtuvē uz galda, lai izlīdzinās temperatūra, ja nu kas. Bet tikmēr izslaucīju glāzes... kārtīgi, jo kārtīgi... tā ka ne pleķīša un puteklīša nebija. Kāpēc es tā daru, jūs jau zināt... nu vismaz tie kas lasījuši arī agrākos ierakstus. Tālāk pildīju alu glāzēs. Darīju to uzmanīgi, glāzi turot ~45 grādu leņķī, un no pudeles lejot alu lēnām. Sāku es ar Ekstra alu. Ō, jā... puta pamatīga, tik pamatīga ka pat ar vienu piegājienu izliet uzreiz visu pudeli nespēju. Kad tas bija paveikts, ķēros pie Dižā Gambrinus. Nu te jau knapāk ar to putu. Nu dikti knapāk. Kamēr pildīju Aldari glāzē, Lāčplēsim putas zuda ātrāk kā eposa varonim ausis. Bet tik un tā... šinī mikromačā uzvar " Lāčplēsis Ekstra" !
Khmm... bet ko tad Lāčplēsis būtu darījis TĀDU, lai dabūtu šīs ne pārāk noturīgās, bet tomēr ar lielu kaudzi glāzē esošās putas!? Mājbrūvētāji putu noturībai izlaiž proteīnu pauzi, nelielās devās miežu iesalam pievieno kviešus, auzas. Bet ko darījis ir "Lāčplēsis" !? 
sekojošajam viedoklim nav nekāda zinātniskā pamatojuma, tas viss ir tikai autora subjektīvais spriedums
"Manuprāt viss ir ļoti vienkārši... "Lāčplēsis" alum pievieno vairāk CO2 , kas arī redzams ar neapbruņotu aci. Kopš eksperimenta sākuma ir pagājis nedaudz vairāk kā 1/2 stunda, bet glāzē ar Ekstra, CO2 burbuļi jautri turpina savu gājumu no dibina uz augšu, kad tanī pašā laikā "Aldara" eksemplārs jau 25 minūtes izskatās pēc negāzēta alus. "
 Lai gan nevaru teikt, ka "Ekstra" garšā būtu stipri gāzētāks kā "Dižais Gambrinus" .
Nu jā... ar to arī varētu beigt, bet vajag tās glāzes iztukšot. Laiciņš alus baudīšanai šodien ir kā reiz... aiz loga rāda +29 C, istabā pateicoties vēl neuzkarsušajām mājas sienām ir kādi +23 C
Alus glāzes tukšoju pamīšus. Krāsa abiem aliem praktiski identiska, "Ekstra" tikai mazliet, mazliet. dzidrāks. Garšā gan jaušamas atšķirības, bet domāju, ka tikai tāpēc, ka abi blakus. Uz aklo pēc garšas neatšķirtu. "Aldaris" ir mazliet iesaldens, un iesalaināks kā "Lāčplēsis". "Lāčplēsis" tīrāks un pie šādiem laikapstākļiem liekās dzeramāks. Ar 0,5 punktu pārsvaru pār konkurentu, labāks bija "Lāčplēša Ekstra" , i dēļ putu daudzuma, i dēļ garšas īpašībām!

P.S. zinu, ka pēc 1/2 stundas es tā vairs nedomāšu ka (labāks bija "Lāčplēša Ekstra"), jo tūlīt došos uz pagrabu pēc sava brūvējuma, kas pat tādam skeptiķim kā man, liekas daudzkārt pārāki par Gambriusiem un Extrām!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru