svētdiena, 2013. gada 5. maijs

Gada centrālais pasākums Blomē

Ir apritējis gads no iepriekšējās reizes, kad visi Latvijas mājbrūvētāji tiek aicināti uz gada centrālo pasākumu, kas jau otro reizi notiek Smiltenes pievārtē. Jau laicīgi forumā tiek veikta aptauja par dažādiem organizatoriskiem jautājumiem, bet pamatā diskusija ir par to, ko brūvēsim konkursam. Arī mums, mājbrūvētājiem, patīk sacensties. Mēs to daram pa savam. Mēs nosakam kritērijus un parametrus kurus ievērojot jāsabrūvē tāds alus, ko visiem priekšā celt. Un tad mēs šos alus vērtējam. Šogad bija uzdevums mājās sabrūvēt "Pirts alu". Alu kas būtu baudāms lielos daudzumos , kā mēs smējām, pēc pirts. Alu kura stiprums nepārsniedz 3,9% tilpumprocentus alkohola. Te man atkāpei jāsaka, ka šādu alu pagatavot nemaz nav tik vienkārši. Lai iegūtu ideālu garšas un alkohola balansu alū, alus zem 4 % alokohola ir samērā sarežģīti izbrūvējams. Par to liecina arī ne pārāk lielais konkursa dalībnieku skaits. Konkursam no vairāk kā 50 pasākuma dalībniekiem bija pieteikušies tikai 8 dalībnieki. Viss alus, ne mazāk kā 3 litri no dalībnieka, tika sanummurēts un celts žūrijai galdā.
Žūrijas pārstāvji ir paši mājbrūvētāji un viņu otrās puses. Tad nu pa vienam alus tiek atvērts, un katrs žūrijas loceklis garšo. Izdara atzīmes, izskalo glāzi un ķeras pie nākamā. Kāpēc jāskalo glāzes? Nu vispār jau arī mute ir jāskalo, bet glāzes pamatā tāpēc lai putu un alus paliekas netraucē izvērtēt nākamā dalībnieka alu. Izgājuši cauri visiem konkursantiem, ar vienkāršas balsošanas palīdzību tiek noteikti 3 finālisti. Es diemžēl finālā neiekļuvu, bet nevaru arī pats godīgi teikt, ka man bija fināla cienīgs alus. Bija žūrijas komentāri par labu manam alum, bet pietiekamo balsu skaitu finālam es neieguvu. Finālā iekļuva 3 ali, kurus tad atkal lēnām un nesteidzīgi žūrija "ņēma (pr)iekšā" . Atkal diskusijas, piezīmes un viedokļi. Kad visi trīs finālisti bija degustēti, tad atkal notika balsošana. Jāatzīst ka viennozīmīgu viedokļu nebija, bet uzvarētājs ar vienkāršu balsu vairākumu tika noteikts. Uzvarēja mans domubiedrs Edgars, kurš cita starpā ir arī viens no "kustība par labu alu" virzītājspēkiem.  Balvā Edgars saņēma dāvanu karti no bruvepats.lv . Arī es savu balsi atdevu par alu ar starta nummuru 5, kas tad arī uzvarēja kopvērtējumā.
 Nu ko... galvenais konkurs beidzies, pārejam pie nākamā. Nākamais konkurss bija frīstails jeb "Simpātiju konkurs, Blome 2013" Šinī konkursā bez ierobežojumiem tika aicināts piedalīties ikviens dalībnieks. Bija savi noteikumi, nu piemēram tādi ka jāiesniedz ne mazāk kā 4 litri alus, alum jābūt pudelēs un bez etiķetēm. Tas galvenokārt bija tāpēc, lai neietekmētos no dalībnieku iepriekšējiem panākumiem un personālijas nespēlētu lomu alus simpātiju izvēlē. Katrs pilngadīgais pasākuma apmeklētājs saņēma balsošanas kuponu, kurā varēja izdarīt atzīmes par labu 3 aliem, kas viņam iepatikušies. Dienas gaitā, apmēram 5 stundu garumā, ikviens tika aicināts nogaršot un vērtēt. Beigās saskaitot rezultātus uzvarēja Andis no Amatas (mums Andi ir divi, un abi labi)! Es ieguvu dalītu 4-5. vietu!
Bija vēl kāds konkurss, kurš diemžēl ierastā latvieša kūtruma dēļ bija "mazapmeklēts". Sadarbībā ar lieldraugu tika organizēts konkurss "Atpazīsti iesalu". Iesals ir tas, no kā mēs un arī visi citi alus brūvētāji gatavo alu. Raivo no bruvepats.lv bija sagatavojis vairākus paraugus, kurus uz "aklo" nogaršojot vajadzēja atpazīt. Konkurss ļoti interesants, arī no tā viedokļa ka beigās izrādījas samērā sarežģīts. Es pie sevis izdarīju secinājumus, ka alus es vēl spētu atšķirt, bet izejvielas no kurām es viņu taisu, atšķirt nemaz nav tik viegli. Šeit visiem "pogas izgrieza" Ģirts (tas kurš ar T.) un ieguva balvu no bruvepats.lv .
Oficiālajā programmā tas viss... nē gandrīz viss! Pa labu satikšanu, uz pasākumu bija uzaicināts pārstāvis no kompānijas, kas nodarbojās ar telpu dzesēšanu. Šis cilvēks mums pastāstīja kā labāk un pareizāk organizēt raudzēšanai nepieciešamo temperatūru. Sniedza daudz ieteikumus un padomus. Paldies Tev, Didzi!
Tagad gan viss, es biju domājis oficiālajā daļā!
Par neoficiālo....
Pasākumā kopumā piedalījās vairāk kā 50 cilvēki, kas bija atveduši 55 dažādus alus, kopskaitā 370 litrus. Visu (gandrīz) izdzērām. Svētdien prombraucot vēl pagrabā 2-3 kastes bija palikušas, no kurām tad aizbraucēji paņēma "ceļakāju".
Dienas gaitā, par kuru jāsaka ka laiks bija ideāls, gājām arī pirtī un ūdens baļļā. Bērni izlēkājās pa batutu.
Un jā... ja vien jūs zinātu KĀ mūs baroja. 3x dienā, ar īstu, garšīgu un sātīgu ēdienu! 3 x dienā!!!
Bija arī ciemiņi! Pie mums bija atbraukusi Vidzemes televīzija un Latvijas avīze, kas taisīs pārraidi un rakstus par šo pasākumu. Vēl mūs apciemoja Valmiermuižas un Cēsu alus pārstāvji. Gan ar Elīnu, gan ar Māri notika domu apmaiņa par un ap alu, jo ar līdzīgi domājošiem ir tak tik viegli komunicēt! Arī jums paldies!
Nu un pa virsu visam alus! Tik daudz, ka viens otrs arī izteicās, ka nu kādam laikam būšot gana. Man gan nē, jo es alu mīlu un man alus garšo!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru